top of page

Koje su zdravstvene prednosti vlakana i kako ih mogu jednostavno uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu?


Jeste li znali da se vlakna često podcjenjuju? Ona igraju važnu ulogu u vašem zdravlju i dobrobiti. Imaju mnoge zdravstvene dobrobiti koje možete koristiti svakodnevno.


Što su vlakna?


Vlakna su neprobavljiva komponenta biljne hrane koja je dobra za vaše tijelo na razne načine. Iako ih tijelo ne može izravno probaviti i apsorbirati, imaju važnu ulogu u zdravlju i dobrobiti.


Koje su funkcije vlakana?


  • Probava: Osiguravaju veći volumen stolice i potiču redovitost pražnjenja crijeva.

  • Osjećaj sitosti: Povećavaju osjećaj sitosti i tako mogu podržati gubitak težine.

  • Razine šećera u krvi: Usporavaju apsorpciju šećera u krv i tako doprinose stabilnoj razini šećera u krvi.

  • Razina kolesterola: Mogu smanjiti razinu kolesterola, čime doprinose smanjenom riziku od kardiovaskularnih bolesti.

  • Zdravlje crijeva: Neka vlakna služe kao hrana korisnim bakterijama u vašim crijevima i na taj način promiču zdravu crijevnu floru, koja je također važna za funkcioniranje imunološkog sustava, između ostalog.


Kolika je dnevna potreba za vlaknima?


Njemačko društvo za prehranu (DGE) preporuča odraslima da konzumiraju 30 grama vlakana svaki dan. Međutim, većina ljudi ne dosegne tu količinu. Odrasli u Njemačkoj u prosjeku unose samo 18-19 grama vlakana svaki dan. Premali unos vlakana može dugoročno imati brojne negativne posljedice, kao što su: zatvor, bolovi u trbuhu ili jako oscilirajuća razina šećera u krvi.


Koju hranu bogatu vlaknima mogu koristiti za optimizaciju dnevne prehrane?


Za postizanje preporučene količine vlakana važno je u svakodnevnu prehranu uvrstiti hranu bogatu vlaknima. Evo nekih namirnica bogatih vlaknima:


  • Cjelovite žitarice: Kruh od cjelovitih žitarica, zobene pahuljice i smeđa riža izvrsni su izvori vlakana. Proizvodi od cjelovitih žitarica sadrže sve dijelove žitarica i stoga nude više vlakana nego njihovi rafinirani proizvodi, u kojima su obrađeni samo unutarnji, a ne i vlaknima bogati vanjski slojevi žitarica.

  • Voće: Jabuke, kruške i bobičasto voće nisu samo ukusni, već su i bogati vlaknima. Osobito kore mnogih vrsta voća sadrže mnogo vlakana, pa ih po mogućnosti uživajte neoguljene!

  • Povrće: Brokula, mrkva, špinat i ostalo povrće izvrsni su izvori vlakana. Lako se uklapaju u mnoga jela i pridonose zdravoj prehrani.

  • Orašasti plodovi i sjemenke: Bademi, orasi i lanene sjemenke bogati su vlaknima i lako se mogu ugraditi u žitarice, jogurt ili salate.

  • Mahunarke: Grah, leća, grašak i slanutak prave su vlaknaste bombe. Svestrani su i idealni za juhe, salate i variva.

  • Gomoljasto povrće: Slatki krumpir i cikla također sadrže dobru količinu vlakana i hranjivi su dodatak svakom obroku.


Redovitim uključivanjem ove hrane bogate vlaknima u svoju prehranu, možete povećati unos vlakana i iskoristiti brojne zdravstvene prednosti.


Comments


bottom of page