top of page

Moje dijete ima zatvor. Savjeti za nježnu podršku.


Zatvor kod djece može biti izazovna i zabrinjavajuća situacija. Ako vaše dijete pati od ovoga, niste sami. Mnogi se roditelji suočavaju sa sličnim izazovima i traže rješenja kako pomoći svojim mališanima. U ovom postu na želimo vam pokazati znakove da bi vaše dijete moglo imati zatvor i dati vam nekoliko korisnih savjeta o tome kako možete pomoći svom djetetu sa zatvorom.


Znakovi zatvora


Ako vaše dijete ima 4 godine ili više i ima dva ili više od sljedećih simptoma najmanje mjesec dana, možda ima zatvor:


  • Vaše dijete ima samo dva ili manje pražnjenja crijeva tjedno.

  • Nekontrolirano ispadanje stolice javlja se barem jednom tjedno.

  • Vaše dijete zadržava stolicu.

  • Vaše dijete ima bolnu ili tvrdu stolicu.

  • U rektumu vašeg djeteta nalaze se velike mase stolice.

  • Vaše dijete ima problema s velikim promjerom stolice koja može začepiti zahodsku školjku.


Ovako možete podržati svoje dijete:


  1. WC rutina: Potaknite dijete da redovito ide na WC, posebno nakon jela. Dosljedna rutina može spriječiti zatvor i regulirati rad crijeva.

  2. Prehrana bogata vlaknima: Vlakna potiču probavu i pomažu regulirati rad crijeva. Dodajte hranu bogatu vlaknima kao što su cjelovite žitarice, voće, povrće, mahunarke i orašasti plodovi u prehranu vašeg djeteta.

  3. Neka hrana može uzrokovati zatvor. Smanjite konzumaciju visoko prerađene hrane, hrane s visokim udjelom masti i previše mliječnih proizvoda, jer mogu uzrokovati zatvor kod neke djece.

  4. Povećajte unos tekućine: Adekvatan unos tekućine ključan je za zdravlje crijeva. Pobrinite se da vaše dijete pije dovoljno vode. Voćni sokovi također mogu biti korisni, ali pazite da ne sadrže previše šećera.

  5. Tjelovježba: Redovita tjelesna aktivnost može potaknuti rad crijeva. Pustite svoje dijete da se igra vani, vozi bicikl ili sudjeluje u drugim fizičkim aktivnostima kako bi pomoglo probavi.

  6. Liječenje: Ako simptomi potraju dulje od mjesec dana, trebate se posavjetovati s pedijatrom. Liječnik može utvrditi uzrok zatvora i dati odgovarajuće preporuke za liječenje.


Važno je da se zatvor kod djece shvati ozbiljno i da se poduzmu mjere za njegovo ublažavanje na prve znakove. Roditelji trebaju obratiti pozornost na signale djeteta i potražiti stručnu pomoć kako bi se isključili organski uzroci simptoma.


Ne zaboravite biti strpljivi i pružiti svom djetetu ljubav i podršku dok prolazi kroz ovo neugodno stanje.


コメント


bottom of page