top of page

Moje sluznice. Moje zaštitne barijere.

Prirodna zaštita kroz zdrave sluznice.


Sluznice - unutarnja zaštitna ovojnica tijela


Kao prirodna zaštitna barijera, moja me sluznica - slična koži, ali s puno većom dodirnom površinom - štiti od vanjskih utjecaja. Sluznice čine neku vrstu unutarnjeg zaštitnog omotača. Oni su u izravnom kontaktu s vanjskim svijetom i ispunjavaju važnu funkciju barijere. Neoštećena sluznica stoga je važan preduvjet za moje zdravlje i dobrobit.


Sluznice su zaštitni sloj koji oblaže unutrašnjost šupljih organa. Posebno treba spomenuti sluznicu dišnog trakta (nos, bronhi), spolnih organa i probavnog trakta (želudac, crijeva). Za razliku od kože, sluznice nemaju zaštitni rožnati sloj ili dlake, već su prirodno prekrivene slojem sluzi, poznatim i kao mukus. Ovaj sloj sluzi sprječava napadače, poput bakterija ili virusa, da uđu u tijelo.


Crijevna sluznica - sluznica s posebnom zaštitnom funkcijom


Crijevna sluznica je od posebne važnosti za funkciju barijere organizma, a time i za zaštitu zdravlja, jer je jedna od najvećih sluznica. Sluznica crijeva je prehranom u stalnom i intenzivnom kontaktu s vanjskim svijetom. Kako bi mogao ispuniti svoju zadaću upijanja hranjivih tvari iz hrane, opremljen je iznimno velikom površinom, koja pokriva cca 32 m². Crijeva su krvnim i limfnim sustavom ( mreža sluznice crijeva ) povezana sa svim tjelesnim sluznicama i na njih mogu značajno utjecati.


Česta obnova stanica za idealnu zaštitu sluznice


Kako bi mogle ispuniti svoju važnu ulogu zaštitne barijere, stanice kože i sluznice se osobito često obnavljaju. Stanice kože obnavljaju se otprilike svaka 4 tjedna, stanice sluznice u prosjeku svakih 14 dana, a stanice crijevne sluznice čak svaka 1-3 dana. Kako bi se održale zaštitne barijere, neophodna je stalna i sveobuhvatna opskrba mikronutrijentima.


Što se događa kada su sluznice oslabljene?


Većina ljudi postane svjesna koliko su neoštećene sluznice važne za zdravlje i dobrobit tek kada su sluznice jako opterećene ili oslabljene. Tada više ne mogu u potpunosti ispunjavati svoju funkciju barijere, što znači da patogeni (npr. bakterije i virusi) i iritansi (npr. alergeni) mogu lakše prodrijeti u tijelo i nadvladati imunološki sustav. Posljedica mogu biti bolesti poput alergija ili intolerancije na hranu.


Zaštita barijere počinje u crijevima


Neoštećene zaštitne barijere, poput moje sluznice u nosu, bronhiji ili crijeva, ali i moja koža, daju važan doprinos zdravlju. Zato trebam osigurati optimalnu njegu kože i sluznice. Samo ako ostanu zdravi i funkcionalni mogu ispuniti svoju funkciju barijere i zaštititi me na najbolji mogući način.


Sve sluznice u tijelu su međusobno povezane krvnim i limfnim sustavom. Crijeva, sa svojom posebno velikom crijevnom sluznicom, igraju središnju ulogu u zaštiti barijere. Stoga bih posebno trebao njegovati crijeva i sluznicu.


Comments


bottom of page