top of page

Živite dugo zdravo - kako crijevna flora utječe na starenje


Zahvaljujući tekovinama suvremenosti, sve smo stariji. Svatko od nas želi ostati zdrav i fit što je duže moguće. Stoga posljednjih godina pitanje kako ostati zdrav do duboke starosti postaje sve važnije i sve je više u fokusu istraživanja i znanosti.


Zanimljivo je da nasljedstvo ima manju ulogu u starenju nego što se dosad mislilo. Stručnjaci pretpostavljaju da se samo 10-15% starenja može pripisati genima i da na njega značajno utječu vanjski čimbenici kao što su prehrana, spavanje, tjelovježba, otrovne tvari, društveno okruženje i, posebno, crijevna flora.


Crijevna flora predstavlja središnje sučelje s okolinom. Ona prenosi utjecaje izvana na tijelo i tako utječe, između ostalog, na imunološki sustav, metabolizam ili neurološke funkcije. I sama je također modulirana vanjskim čimbenicima i mijenja se tijekom života.


Zdrave odrasle osobe imaju raznoliku i stabilnu crijevnu floru


Crijevna flora razvija se tijekom djetinjstva i adolescencije, a najveću raznolikost i stabilnost postiže u mladoj odrasloj dobi. S godinama se raznolikost crijevnih bakterija ponovno smanjuje. Iznad svega, gube se korisne bakterije i povećavaju potencijalno patogene klice (disbioza). To utječe na opći proces starenja i osjetljivost na bolesti.

Zdravi stogodišnjaci imaju mladoliku crijevnu floru


Zanimljivo je da se ovaj gubitak raznolikosti i dobrih bakterija ne može primijetiti kod zdravih stogodišnjaka. Za razliku od svojih bolesnih vršnjaka i mlađih starijih osoba s nedostacima povezanim s godinama, oni i dalje imaju stabilnu i raznoliku crijevnu floru.


Kako točno crijevna flora potiče zdravlje u starijoj dobi?


Raznolika i stabilna crijevna flora različitim mehanizmima potiče dugovječnost. Osim što osigurava hranjive tvari i štiti od potencijalno štetnih klica, smanjenje tihe upale ključno je za zdravo starenje:

Korisne bakterije u crijevnoj flori proizvode niz metaboličkih proizvoda, kao što su: kratkolančane masne kiseline, koje jačaju crijevnu barijeru i djeluju protuupalno. Time se sprječava razvoj tzv. tihe upale u tijelu, koja inače potiče proces starenja i razvoj bolesti u starijoj dobi („Inflammaging“).


Savjeti za zdravu crijevnu floru


Zdravo starenje može se promovirati zdravim stilom života. Evo nekoliko savjeta za jaku crijevnu floru u bilo kojoj dobi:


  • Zdrava prehrana

    Zdrava prehrana s puno povrća, voća, cjelovitih žitarica i nezasićenih masnoća, poput mediteranske prehrane, povećava broj i raznolikost korisnih crijevnih bakterija koje djeluju protuupalno.

  • Općenito zdrav način života

    Vježbanje, dobra kvaliteta sna, smanjenje stresa i društveni kontakti također pogoduju zdravlju crijeva.

  • Korištenje probiotika i prebiotika

    Za izravnu opskrbu crijeva korisnim bakterijama kao što su laktobacili ili bifidobakterije, možete uzimati probiotike. Možete promovirati druge korisne bakterije koje se ne mogu konzumirati putem probiotika dodavanjem prebiotika. To su topiva vlakna, kao što su vlakna bagrema, koja potiču rast korisnih bakterija u crijevima.


Comments


bottom of page