top of page

Zonulin - marker za propusno crijevo



Sigurno ste već čuli o propusnom crijevu i koliko nam je naše crijevo važno za cjelokupno zdravlje, no jeste li znali kako testirati imate li propusno crijevo? Saznajte u ovom članku.


Što je propusno crijevo?


„Leaky gut“ ili propusno crijevo je stanje u kojem se sluznica tankog crijeva oštećuje, uzrokujući da neprobavljene čestice hrane, toksični otpad i bakterije prelaze crijevnu barijeru i ulaze u krvotok. Strane tvari koje ulaze u krv mogu uzrokovati autoimuni odgovor u tijelu, uključujući upalne i alergijske reakcije kao što su migrene, iritabilno crijevo, ekcemi, kronični umor, alergije na hranu, reumatoidni artritis i još mnogo toga. Više o propusnom crijevu pročitajte ovdje.


Kako mogu testirati propusno crijevo?


Odgovor je vrlo jednostavno - neinvazivnom analizom iz uzorka stolice.


Zonulin je protein koji se sintetizira u crijevnim i jetrenim stanicama i koji reverzibilno regulira propusnost crijeva. Zonulin modulira propusnost uskih spojeva između stanica probavnog trakta te omogućuje određenim hranjivim tvarima i otopljenim tvarima da uđu i izađu iz crijeva. Međutim, pod određenim uvjetima dolazi do proizvodnje povišene razine zonulina što dovodi do toga da se uski spojevi ("tight junctions") između epitelnih stanica previše otvore te posljedično dolazi do toga da veće čestice hrane kao što su nepotpuno probavljeni proteini hrane uđu u krvotok, gdje se zatim pokreće imunološka reakcija protiv njih. Može doći do propuštanja crijevnog sadržaja poput bakterija u krvotok, stvarajući sustavnu upalu i lokalizirano oštećenje epitela crijeva, dok također preopterećuju sposobnost detoksikacije jetre.


Što potiče proizvodnju viška zonulina?


Dva najvažnija okidača za oslobađanje zonulina su bakterije i gluten. Čak i kod ljudi koji nemaju celijakiju, proteini glutena i gliadina koji se nalaze u pšenici mogu potaknuti oslobađanje zonulina i povećati propusnost crijeva. SIBO, prekomjerni rast kandide i drugih gljivica te paraziti također imaju utjecaj na propusno crijevo.


Višak zonulina povezan je s autoimunim bolestima


Nekoliko autoimunih, upalnih i neoplastičnih bolesti povezano je s povišenim razinama zonulina ili dokazanom povećanom propusnosti crijeva, a to uključuje celijakiju, dijabetes tipa 1 i juvenilnu bezalkoholnu masnu bolest jetre. Osim toga, postoje dokazi koji podupiru povezanost s multiplom sklerozom, reumatoidnim artritisom, astmom i upalnom bolesti crijeva.


Kako utjecati na smanjenje propusnosti crijeva?


Razine zonulina mogu se smanjiti promjenom prehrane kao i dodavanjem dodataka prehrani poput probiotika i prebiotika.


Prehrana bi trebala isključivati gluten u što većoj mjeri s obzirom na to da je poznato da gluten i gliadin oštećuju crijevo. Savjetuje se prehrana s niskim udjelom rafiniranih ugljikohidrata i šećera kako bi se spriječio prekomjerni rast nepoželjnih mikroba koji svi preferiraju šećer kao svoj omiljeni izvor hrane.


Osim toga, svakodnevna konzumacija korisnih živih kultura bilo iz tradicionalne fermentirane hrane, kao što su kefir, kiseli kupus, kimchi itd., ili iz upotrebe kvalitetnih probiotika s više sojeva bili bi izvrsni načini za povećanje zaštitnih probiotičkih bakterija u tankom i debelom crijevu.


Više o savjetima kod propusnog crijeva pronađite ovdje.


Comments


bottom of page