top of page

Što pomaže kod nadutosti?

Kada zrak u želucu otežava svakodnevni život


Nadutost stvaraju plinovi u crijevima koji nastaju tijekom probave. Nastaju kada dijelovi hrane, posebno škrob (ugljikohidrati), bjelančevine ili vlakna, neprobavljeni uđu u debelo crijevo. Ove neprobavljene komponente hrane služe kao izvori energije za crijevne bakterije koje tamo žive. Kao nusprodukt, crijevne bakterije proizvode plinove, uključujući vodik, metan i ugljikov dioksid, a svi su bez mirisa. Većina nastalih plinova otpušta se iz crijeva u krv i izdiše kroz pluća. Samo mali dio izlazi izravno iz crijeva.


Pretjerano stvaranje plinova zbog intolerancije na hranu ili pretjeranog konzumiranja mahunarki ili luka, može dovesti do nadutosti, neugodno napetog trbuha. U posebno teškim slučajevima mogu se javiti i bolni grčevi i osjećaj punoće u želucu. To može biti probavni poremećaj. Otprilike 15-20% stanovništva pati od nadutosti.


Koji mogu biti uzroci pretjeranog nadutosti?


Nadutost može imati mnogo različitih uzroka. Obično su bezopasni i mogu se jednostavno izbjeći jednostavnim mjerama.


Intolerancije na hranu

U kontekstu intolerancije na hranu, kao što su intolerancija na laktozu ili malapsorpcija fruktoze, neadekvatna razgradnja komponenti hrane može dovesti do povećanog stvaranja plinova u crijevima. To se također može dogoditi kod onih koji pate od sindroma iritabilnog crijeva zbog fermentabilnih ugljikohidrata, takozvanih FODMAP-ova.

Pojačano gutanje zraka

Neravnoteža crijevne flore

Stres

Hrana koja izaziva nadutost

Nadutost tijekom trudnoće

Nadutost kod dojenčadi


Osobito ako izlazni vjetrovi izrazito neugodno mirišu, ne treba se sramiti i treba dati liječniku da probavne probleme pregleda. Isto vrijedi i za vrlo teške i dugotrajne simptome kao i za pojavu drugih simptoma poput proljeva ili žgaravice.


Savjeti protiv nadutosti


Nadutost uzrokuje neugodan osjećaj punoće i pritiska te može jako otežati dan. Uzroci nadutosti često se mogu kontrolirati jednostavnim mjerama.


Izbjegavajte ili smanjite hranu koja stvara nadutost

Neka hrana može uzrokovati nadutost, uključujući luk, češnjak, kupus ili mahunarke. Konzumacija nekih vrsta voća, poput jabuka, šljiva ili grožđa, također kod mnogih ljudi može dovesti do povećanog stvaranja plinova u želucu tijekom probave. Umjesto toga, birajte namirnice koje se lako probavljaju i manje stvaraju plin, poput mrkve kuhane na pari, tikvica ili komorača kuhanog na pari.

Povrće kuhano na pari obično se bolje podnosi

Pobrinite se da unosite dovoljno vlakana

Obratite pažnju na crijevnu floru

Komorač, kim…

Izbjegavajte gazirana pića

Jedite polako i dobro žvačite

Redovita tjelovježba

Usporite i smanjite stres

Toplina djeluje opuštajuće

Maženje

Razgovor zlata vrijedi

Lijekovi mogu pružiti akutno olakšanje



Dobro je znati.


Iako je nadutost nešto vrlo neugodno, potpuno je prirodno da vam se s vremena na vrijeme u trbuhu pojavi malo zraka. Uzroci povećane pojave nadutosti najčešće su pogrešne prehrambene navike, poput neredovite i prenagljene prehrane, nepodnošljive hrane, ali i nepovoljni životni uvjeti kao što su stres i nedostatak kretanja.


Ti se uzroci često mogu lako riješiti jednostavnim mjerama. Međutim, ako se nadutost ne popravi, potraje dulje vrijeme ili se čak pogorša, potrebno je posjetiti liječnika.



コメント


bottom of page