top of page

Što su mikronutrijenti?

Vitamini i minerali neophodni su za zdravlje



Mikronutrijenti su od središnje važnosti za zdravlje. Uključeni su u brojne vitalne procese i ispunjavaju vrlo specifične funkcije u tijelu. Mikronutrijenti podupiru održavanje normalne kože i sluznice, funkciju imunološkog sustava i živčanog sustava te doprinose normalnom metabolizmu energije.




Zašto su mikronutrijenti tako važni?


Za razliku od makronutrijenata (ugljikohidrata, masti i bjelančevina), mikronutrijenti ne daju energiju i potrebni su samo u malim količinama u tijelu. Ipak, mikronutrijenti su važne komponente prehrane. Budući da većinu mikronutrijenata tijelo ne može samo proizvesti, potrebno ih je redovito unositi hranom u dovoljnim količinama.


Dovoljna opskrba mikronutrijentima ključna je za zdravlje i dobrobit jer sudjeluju u gotovo svim metaboličkim procesima u tijelu. Na primjer, mikronutrijenti doprinose sljedećim procesima:

  • Očuvanje kože i sluznica

  • Funkcija imunološkog sustava

  • Funkcija živčanog sustava

  • Energetski metabolizam

  • Funkcija mišića

  • Dijeljenje stanica

  • Zaštita stanica od oksidativnog stresa

Što su mikronutrijenti?


Skupina mikronutrijenata prvenstveno uključuje vitamine i minerale. Ovisno o definiciji, uključene su i druge tvari kao što su specifične masne kisline i aminokiseline, tvari slične vitaminima i sekundarne biljne tvari.

Vitamini

Vitamini su organske tvari koje su potrebne za mnoge metaboličke procese u tijelu, kao npr. za diobu stanica, proizvodnju energije ili imunološki sustav. Osim vitamina D, vitamine tijelo ne može proizvesti samo. Prema topljivosti vitamini se dijele na vitamine topive u vodi i vitamine topive u mastima.

Minerali

Druge nutritivno važne tvari


Važnost crijeva za apsorpciju mikronutrijenata


Kao i makronutrijenti, mikronutrijenti se također apsorbiraju u tankom crijevu. Zdrava, funkcionalna crijeva ključna su za apsorpciju mikronutrijenata. Poremećaji u crijevima, kao što je neadekvatna probava (maldigestija) ili neadekvatna apsorpcija (malapsorpcija), mogu stoga dovesti do nedostatka mikronutrijenata.


Funkcionalno crijevo važno je kako bi se mikronutrijenti iz hrane mogli apsorbirati u tijelo. S druge strane, važna je optimalna opskrba crijeva dovoljnom količinom mikronutrijenata kako bi crijevo moglo pouzdano ispunjavati svoje raznolike zadaće.


Budući da se stanice crijevne sluznice vrlo često obnavljaju (svaka 1-3 dana), opsežna opskrba crijeva mikronutrijentima je vrlo važna. Na primjer, potrebni su oni vitamini i minerali koji su uključeni u diobu i diferencijaciju stanica kao i proizvodnju energije. Vitamini i minerali koji podržavaju funkciju imunološkog sustava (povezanog s crijevima) također su posebno važni u crijevima.


Dobro je znati.


Mikronutrijenti su bitne komponente prehrane koje se moraju unositi u dovoljnim količinama svaki dan. To posebno uključuje vitamine i minerale koji su potrebni za niz važnih metaboličkih procesa u tijelu. Dovoljna opskrba mikronutrijentima neophodna je za zdravlje, posebice za održavanje zaštitnih barijera kože i sluznice te za funkciju imunološkog i živčanog sustava.


Comments


bottom of page