top of page

Što su probiotici?

Korisne bakterije za moja crijeva.


Crijevna flora sastoji se od trilijuna mikroorganizama koji žive u simbiozi s nama i važni su za razne procese u tijelu. Međutim, ako crijevni ekosustav postane neuravnotežen, npr. kroz antibiotike, to može imati zdravstvene posljedice. Tu podršku mogu pružiti probiotici, odnosno živi mikroorganizmi koji se prirodno nalaze u tankom i/ili debelom crijevu.


Kako su definirani probiotici?


Pojam “probiotici” dolazi iz grčkog i znači “za život”. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) definirala je probiotike na sljedeći način: "Probiotici su "živi mikroorganizmi koji, kada se uzimaju u dovoljnim količinama, imaju blagotvorno djelovanje na tijelo". Ovi mikroorganizmi prvenstveno uključuju bakterije mliječne kiseline, kao što su: laktobacili, laktokoki i bifidobakterije, koje se prirodno nalaze u tankom i debelom crijevu. Osiguravaju zdravo crijevno okruženje i podržavaju bakterijsku raznolikost crijevne flore.


Zdrava crijevna flora (crijevni mikrobiom) važna je za zdravlje crijeva i cijelog organizma. Vaši zadaci su raznoliki. Zdrava crijevna flora, između ostalog, podržava obranu od patogena i trenira imunološki sustav.



Od kada postoje probiotici?


Fermentirana hrana poput kimchija, kiselog kupusa i kefira konzumira se tisućama godina. Bakterije mliječne kiseline koje se koriste u proizvodnji prvi je opisao u 19. stoljeću francuski kemičar i mikrobiolog Louis Pasteur (1822. – 1895.). Naknadna istraživanja potencijalnih učinaka bakterija mliječne kiseline na zdravlje rezultirala su početkom 20. stoljeća postuliranjem koncepta probiotika.


Biolog i kasniji dobitnik Nobelove nagrade Ilja Iljitsch Metschnikow (1845. – 1916.) smatra se praocem koncepta probiotika, koji je prvi iznio teoriju da su korisne bakterije sposobne istisnuti potencijalno patogene klice i pozitivno promijeniti sastav organizma. Osnova njegove hipoteze bila je dugovječnost bugarskih planinskih farmera koji su konzumirali visok udio fermentiranih mliječnih proizvoda.


Više od 100 godina dobrobiti probiotičkih bakterija intenzivno se istražuju u brojnim znanstvenim i medicinskim studijama. Međutim, s otkrićem penicilina i razvojem drugih antibiotika, probiotici su isprva zaboravljeni. Koncept probiotika ponovno je otkriven tek s povećanom pojavom otpornosti na antibiotike.


Uspostava najsuvremenijih tehnika ispitivanja u istraživanju mikrobioma sada omogućuje intenzivno istraživanje utjecaja probiotika na organizam. Kao rezultat toga, posljednjih je godina došlo do ogromnog porasta znanja koje podupire važnost crijevne flore za zdravlje.


Gdje se nalaze probiotici?



Sva fermentirana, nepasterizirana hrana sadrži mikroorganizme poput bakterija, kvasca ili plijesni. Dobro poznati primjeri takve hrane su jogurt, kefir, kiseli kupus, kimchi, tempeh, miso, kombucha i kruh od kiselog tijesta. U osnovi, obično postoji velika varijacija u korištenim mikroorganizmima i njihovom broju po porciji. Pojedinačni sojevi bakterija često se dodaju kasnije.


Zaključak je da je fermentirana hrana dio zdrave prehrane koja brine o crijevima. Želite li posebno podržati crijeva odabranim bakterijskim kulturama, probiotike možete koristiti i u obliku dodataka prehrani.


Dobro je znati.


Koncept probiotika poznat je već više od 100 godina. Probiotici su živi mikroorganizmi koji, kada se uzimaju u dovoljnim količinama, imaju zdravstvene prednosti za tijelo. To prvenstveno uključuje bakterije mliječne kiseline, kao što su: laktobacili, laktokoki i bifidobakterije, koje se prirodno nalaze u tankom i debelom crijevu.


Fermentirana hrana koja sadrži žive mikroorganizme, kao i dodaci prehrani sa posebno odabranim metabolički aktivnim bakterijskim kulturama, mogu podržati zdravu crijevnu prehranu.


Comments


bottom of page